M.Sc. Chemie

University of Antwerp

Tuition fee:
  • € 610 / Year (EEA)
  • € 610 / Year (Non-EEA)
Start date: September  2015
Credits (ECTS): 120 ECTS
Duration full-time: 24 months
Languages:
  • Dutch
Location:
Disciplines:
Delivery mode: On Campus
Educational variant: Full-time

Show more

Your Details
Thank You

Become a StudyPortals member and get access to exclusive information, like scholarships and student reviews, related to your favourite programme!

Please enter your full name.

Something went wrong. Please try again here.

Confirmation e-mail address does not match.

Confirmation e-mail address does not match.

An account with this e-mail already exists. Please log in here.

Are you already a StudyPortals Member?
Find all members only information here

Next

Thank you! Please check your e-mail to activate your account. Once your membership account is activated, you can find all information here.

You can also find alternative Masters here

Description

Advertisement

Verbreding van je competentiewaaier

De chemische industrie is in het Antwerpse (en daarbuiten) zeer goed vertegenwoordigd. Antwerpen is immers de tweede grootste (petro)chemiecluster ter wereld, na Houston (USA). Zowel grote multinationals als kleine en middelgrote ondernemingen hebben vele chemici in dienst. Na hun opleiding vinden de meeste afgestudeerde chemici vrij snel een interessante baan: in een van deze bedrijven, maar uiteraard ook in andere sectoren (zie verder).

Ter optimale voorbereiding op zon beroepssituatie werd in het masterprogramma een uitgebreid pakket opleidingsonderdelen chemie en bedrijf opgenomen, waar bekwame lesgevers uit de industriële chemiepraktijk (petrochemische industrie, polymeerindustrie, metallurgie, voedingsindustrie, ...) een aantal belangrijke aspecten van de moderne industriële chemieactiviteiten vanuit hun eigen ervaring behandelen (bijvoorbeeld milieu- en energiebeheer, financieel, juridische, economische aspecten van de chemische productie en productontwikkeling, kwaliteitszorg, ...). In deze module, die deel uitmaakt van het programma van alle opties, verwerf je in detail een inzicht over de wijze waarop chemie met de belangrijke economische sectoren van de maatschappij verweven is, en hoe je daar zelf in zal kunnen participeren.

Verdieping van je chemische kennis en ervaring

Via de selectie van keuzeopleidingsonderdelen uit de profileringruimte en de keuze van onderwerp van je masterthesis is het mogelijk je op inhoudelijk gebied te specialiseren in één van de subdisciplines van de chemie, zoals ze in de diverse onderzoeksgroepen van het Departement Chemie en daarbuiten aan bod komen. Het onderzoek dat daar wordt uitgevoerd, wordt in grote lijnen in de volgende paragrafen besproken. Naast het maken van een masterthesis in een universitaire onderzoeksgroep (optie onderzoek en ontwikkeling en optie onderwijs en vorming) heb je tevens de mogelijkheid om je thesis in een (industrieel) chemisch bedrijf uit te voeren (optie bedrijf en maatschappij).

Moderne materiaalanalyse en -karakterisatie

We leven tegenwoordig in een omgeving die in toenemende mate bepaald wordt door industrieel geproduceerde materialen en verbindingen. Sommige van deze industriële processen veroorzaken diverse types van milieuvervuiling, terwijl andere net materialen produceren die zeer milieu- en mensvriendelijk zijn. Om de impact van nieuwe en niet-zo-nieuwe chemicaliën op het milieu en de mens goed te kunnen inschatten zijn analyse- en karakterisatiemethoden essentieel. Via onder andere chromatografie, massaspectrometrie, NMR, elektrochemie, Ramanspectroscopie, X-stralen, fluorescentie en elektronenmicroscopie kunnen chemische verbindingen in diverse media (lucht, waterige oplossingen, voeding, nieuwe materialen ...) met hoge gevoeligheid, specificiteit en/of accuraatheid worden bepaald.

In alle (chemische) bedrijfssectoren, maar ook in overheidslabos (kwaliteits- en milieuanalyses) worden deze analysemethoden stilaan onmisbaar om de product- en levenskwaliteit te garanderen. Ervaring hebben opgedaan met het gebruik en de verdere ontwikkeling van zulke methoden, en goed op de hoogte zijn van hun sterke en zwakke kanten in diverse omstandigheden, zijn duidelijke troeven op de chemische arbeidsmarkt.

Synthese van nieuwe materialen en verbindingen

De moderne maatschappij is er gekomen dankzij vernieuwende materialen (polymeren, metaallegeringen, katalysatoren, ...) en verbindingen met interessante eigenschappen (geneesmiddelen, kleurstoffen, ...). In de onderzoeksgroepen van het Departement Chemie worden zowel innovatieve anorganische materalen als nieuwe organische verbindingen aangemaakt.

Een belangrijke drijfveer bij het aanmaken van deze nieuwe materialen en chemicaliën is de overweging dat ze ons in staat zullen stellen op een meer duurzame manier te gaan leven. Tijdens je masterthesis word je bijvoorbeeld ingeschakeld in researchlabos voor de synthese van silicaten die stoffen insluiten of reacties katalyseren, je maakt sensormaterialen met rubber fase coatings, bekijkt polymeren, of je voert moderne organische synthesen uit die toegang geven tot fijnchemicaliën (geneesmiddelen, agrochemicaliën, voedingsadditieven, ...). De organisch synthetici maken ook gebruik van homogene katalyse en heterocyclische verbindingen (belang in farmacie). Voor alle genoemde onderwerpen bestaat er een sterke wisselwerking tussen het onderzoek en de chemische industrie.

Modelleren van het verband tussen structuur en reactiviteit

Computationele methoden (molecular modeling, molecular dynamics) worden steeds meer gebruikt in het chemisch onderzoek en de chemische industrie, bijvoorbeeld om de werking van een geneesmiddel te bestuderen, of om de eigenschappen van nieuw te synthetiseren materialen theoretisch te voorspellen alvorens ze effectief in het labo gemaakt worden. Met toepassingen van nieuwe (onder ander nano-) materialen en micro-elektronica voor ogen en tevens voor milieu- en biomedische toepassingen, is het zeer interessant om plasmas te bestuderen, alsook het verloop van nieuwe chemische reacties binnen zon plasma te simuleren.

Daarnaast kan het gedrag van individuele moleculen in detail op computationele wijze worden bestudeerd; de meest nauwkeurige modellen om dit te doen zijn kwantummechanisch van aard en vereisen het gebruik van supercomputers. In combinatie met infrarood-en Ramanspectroscopie wordt het conformationele gedrag van kleine moleculen bekeken, en worden zwakke intermoleculaire krachten in detail gekarakteriseerd en gemodelleerd. Hierdoor wordt belangrijke moleculaire informatie bekomen waarmee tal van (bio)chemische processen beter begrepen worden.

Contents

Waarheen?

Afgestudeerde masters in de chemie kunnen in verschillende tewerkstellingssectoren aan de slag. In de chemische industrie (petrochemie, metallurgie, fotochemie, farmaceutische chemie, ...) zijn scheikundigen werkzaam in productie-, milieu- en commerciële functies. Verder zijn ook tal van banen bij de federale en Vlaamse overheidsinstanties belast met controle van voedsel en drinkwater, onderzoek naar de kwaliteit van lucht, water en bodem.

Gezien de steeds strengere normen betreffende arbeidsveiligheid en milieu zijn ook scheikundigen tewerkgesteld als veiligheidscoördinator en milieucoördinator. Verder bieden het onderwijs en het fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten, onderzoeks- en ontwikkelingscentra, klinische, private of openbare laboratoria ook tal van mogelijkheden. Gezien het beperkte aantal chemici dat jaarlijks op de arbeidsmarkt komt, biedt deze studierichting zeer gunstige toekomstperspectieven.

Requirements

Rechtstreekse instroom

* academische bachelor in de chemie

Instroom via een voorbereidingsprogramma

* vanuit een andere academische bachelor- of masteropleiding

Members only information

Looking for scholarship information?

Sign in to find all related scholarships and all information about funding here.

Not a member yet? Create an account and join +150 000 StudyPortals members.

Create a free account now!

  • Save and compare your favourite study programmes
  • Apply for the
    € 1000 scholarship
    awarded by StudyPortals each three months
  • Receive personal updates helping you to find the right study programme for you
Sign up for free or log in

Apply for a € 1,000 Scholarship from StudyPortals now Awarded every three months

more information

Welcome to StudyPortals chat
Thank you
Thank you for your question. We will get back to you soon! The reply will be sent to your account which you can activate via the e-mail you just received. Find more study programmes
More info about studying
abroad?
Chat with us!
More info about studying
abroad? Ask a question to
our study advisors!
Chat with us!
Ask a question to our
study advisors! Click here
anywhere