M.Sc. Cultuurmanagement

University of Antwerp

Tuition fee:
 • € 610 / Year (EEA)
 • € 610 / Year (Non-EEA)
Start date: September  2015
Credits (ECTS): 60 ECTS
Duration full-time: 12 months
Languages:
 • Dutch
Location:
Disciplines:
Delivery mode: On Campus
Educational variant: Full-time

Show more

Your Details
Thank You

Become a StudyPortals member and get access to exclusive information, like scholarships, related to your favourite programme!

Please enter your full name.

Something went wrong. Please try again here.

Confirmation e-mail address does not match.

Confirmation e-mail address does not match.

An account with this e-mail already exists. Please log in here.

Are you already a StudyPortals Member?
Find all members only information here

Next

Thank you! Please check your e-mail to activate your account. Once your membership account is activated, you can find all information here.

You can also find alternative Masters here

Description

Advertisement

Ben je geïnteresseerd of werkzaam in de kunst- en cultuursector en de creatieve industrieën? En ben je op zoek naar een toegepaste opleiding, met reële loopbaanperspectieven, waar professioneel management in deze sectoren centraal staat? Dan is de master in het cultuurmanagement wat je zoekt.

Professioneel management

Beleidsplannen, businessplannen, publiekswerking, strategie, financiering en communicatie zijn van essentiële betekenis voor de goede werking van kunst- en cultuurhuizen en creatieve bedrijfjes. Ze krijgen dan ook een centrale plaats in deze masteropleiding. Dankzij de praktijkoriëntatie richt deze opleiding zich niet alleen tot pas afgestudeerden, maar ook tot wie al enige tijd actief is in het culturele veld.

Management in de kunst- en cultuursector

In deze opleiding ligt het accent op het verwerven van de nodige concepten, inzichten en vaardigheden uit de functionele managementdomeinen die voor de kunst- en cultuursector en de creatieve sector van betekenis zijn. De toepassing in de praktijk vormt de hoeksteen van de opleiding. Deze praktische benadering komt het meest tot uiting in de masterproef. In dit praktijkproject wordt met de verzamelde kennis en vaardigheden een concreet managementprobleem in een culturele organisatie geanalyseerd en worden oplossingen voorgesteld.

Contents

Afgestudeerden komen voornamelijk terecht in management- of beleidsfuncties in een organisatie in de private of de publieke culturele sector. Met dit diploma ben je in staat om je kennis professioneel, zelfstandig en beargumenteerd aan te wenden bij het voorbereiden, nemen en opvolgen van managementbeslissingen, en dat in de hele culturele sector.

De opleiding richt zich immers op een breed veld: musea, galeries, theaters, orkesten, culturele centra, cultuurdiensten, bedrijfsverzamelingen, erfgoed, evenementen, theaterbureaus, bibliotheken, cultuurindustrieën als de media en de filmsector, de boekindustrie, de muziekindustrie, enzovoort.

Opbouw

De master in het cultuurmanagement bestaat voor beide afstudeerrichitingen uit drie componenten:

* de functionele domeinen van het management


* de specifieke onderdelen van de afstudeerrichting


* de praktijk van het kunst- en cultuurmanagementDe functionele managementdomeinen zijn financial accountancy, financieel beleid, strategisch beleid, marketing, human resources management en marketing- en communicatiemanagement. Van elk van deze domeinen maak je kennis met de fundamentele concepten en methoden en leer je ze toepassen in de diverse culturele sectoren. Het management wordt echter niet losgekoppeld van de culturele en maatschappelijke context. Daarom omvat deze opleiding ook colleges over de juridische en beleidscontext.

In de afstudeerrichting kunst en cultuur (31 sp.) ligt de nadruk op de gesubsidieerde cultuursector. Zo worden het cultuurbeleid en de hedendaagse cultuursector zelf in kaart gebracht. Een kritische reflectie over maatschappelijke vraagstukken rond kunst en cultuur is eveneens voorzien. En tot slot krijgen de internationale dimensies van het kunst- en cultuurmanagement ruime aandacht.

In de afstudeerrichting creatieve en culturele industrieën (31 sp.) staat de culturele profitsector centraal. Zo wordt de context en omgeving van de culturele industrieën geschetst en gaan we dieper in op specifieke vormen van management die eigen zijn aan deze sector, zoals innovatie- en projectmanagement. Tot slot wordt er ruime aandacht besteed aan het concept cultureel ondernemerschap en wat dit concreet kan inhouden.

De managementcolleges zijn reeds gericht op de toepassing. De praktijkoriëntatie krijgt echter haar zwaartepunt in het forum en in het praktijkproject. Het forum is een reeks lezingen waarin praktijkmensen hun problemen, werkwijzen en oplossingen komen voorstellen en bespreken. Het forum wordt per afstudeerrichting ingericht zodat de praktijk van beide sectoren optimaal aan bod kan komen. Het praktijkproject is een drie maanden durende probleemgeoriënteerde opdracht, die uitmondt in een scriptie met beleidsconclusies en managementaanbevelingen en die je mondeling verdedigt voor een jury.

Requirements

De master in het cultuurmanagement richt zich tot mensen die bij een profit-, non-profit- of publiek bedrijf een functie uitoefenen (of willen uitoefenen) waarin het zakelijk beleid van culturele activiteiten centraal staat. In het verleden stroomden deelnemers uit heel verschillende vooropleidingen in, zoals uit politieke en sociale wetenschappen, kunstwetenschappen, letteren, toegepaste economische wetenschappen, geschiedenis, criminologie, moraalwetenschappen, fotografie, rechten, juweel- en edelsmeedkunst, handelswetenschappen, muziek, vertalen, archeologie, architectuur, grafische vormgeving, sociaal-culturele agogiek, industrieel ingenieur, productontwikkeling, enzovoort. Deze diversiteit aan achtergronden betekent zonder twijfel een grote meerwaarde voor alle deelnemers.

Rechtstreekse instroom

* academische bachelors in de toegepaste economische wetenschappen
* academische bachelors in de sociaal-economische wetenschappen
* academische bachelors in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieurs (in de beleidsinformatica)
* academische bachelors in de economische wetenschappen
* alle masters

Instroom via een voorbereidingsprogramma

* andere academische bachelors

Instroom via een schakelprogramma

* professionele bachelors in het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde
* professionele bachelors in het sociaal werk (afstudeerrichtingen sociaal-cultureel werk en kunst- en cultuurbemiddeling)
* professionele bachelors in pop- en rockmuziek (afstudeerrichting muziekmanagement) (PHL)
* professionele bachelor-na-bachelors in advanced business management (optie cultuurmanagement) (KHL)

Scholarships

  There are more scholarships available for this study programme

  to find more related scholarships for this programme.
  Not a member yet? Create an account and join +150 000 StudyPortals members.

  Create a free account now!

  • Save and compare your favourite study programmes
  • Apply for the
   € 1000 scholarship
   awarded by StudyPortals each three months
  • Receive personal updates helping you to find the right study programme for you
  Sign up for free or log in

  We are helping thousands of students to find a university abroad!

  Shivprasad
  Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.
  Shivprasad - India

  Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

  We will send you all the information you need to find your dream study programme!


  Welcome to StudyPortals chat
  Thank you
  Thank you for your question. We will get back to you soon! The reply will be sent to your account which you can activate via the e-mail you just received. Find more study programmes
  anywhere