M.Sc. Fysica

University of Antwerp

Tuition fee:
 • € 610 / Year (EEA)
 • € 610 / Year (Non-EEA)
Start date: September  2015
Credits (ECTS): 120 ECTS
Duration full-time: 24 months
Languages:
 • Dutch
Location:
Disciplines:
Delivery mode: On Campus
Educational variant: Full-time

Show more

Your Details
Thank You

Become a StudyPortals member and get access to exclusive information, like scholarships, related to your favourite programme!

Please enter your full name.

Something went wrong. Please try again here.

Confirmation e-mail address does not match.

Confirmation e-mail address does not match.

An account with this e-mail already exists. Please log in here.

Are you already a StudyPortals Member?
Find all members only information here

Next

Thank you! Please check your e-mail to activate your account. Once your membership account is activated, you can find all information here.

You can also find alternative Masters here

Description

Advertisement

In het masterprogramma kies je één van de drie opties: onderwijs, ondernemerschap of onderzoek. De eerste optie is de optimale voorbereiding voor een beroep als leraar fysica, terwijl de tweede optie voorbereidt op een carrière in de privé-sector. De derde optie bereidt voor op een wetenschappelijke loopbaan.

Alle studenten volgen een gemeenschappelijk deel van 18 studiepunten (30 studiepunten voor de optie onderzoek). Onafhankelijk van welke optie dat je gekozen hebt, volg je ook minstens een van de modules die telkens een deelgebied van de fysica verder uitdiepen. Deze zijn nanofysica, subatomaire fysica, moleculaire biofysica en medische fysica, theoretische fysica. Aansluitend bij deze module maak je een masterproef (30 studiepunten), en neem je deel aan het onderdeel mobiliteit (12 studiepunten).

De studenten uit de optie onderwijs worden vrijgesteld van de mobiliteitsverplichting. De mobiliteit wordt bij voorkeur gepland in het begin van het tweede masterjaar (semester 3), en kan bestaan uit het volgen van vakken aan andere instellingen, het doen van een stage of van wetenschappelijke experimenten in een bedrijf, of een wetenschappelijke instelling, of een andere universiteit (12 studiepunten = 6 weken).

De masterproef is een afstudeerwerk aan de grens van de huidige stand van de wetenschap. Zij omvat een begeleid maar zelfstandig uit te voeren onderzoeksproject, de verwerking van de resultaten en de rapportering in de vorm van een eindwerk. De student krijgt hiervoor de gelegenheid zich voor een aantal maanden te integreren in een onderzoeksgroep en te participeren in het daar lopende onderzoek, inclusief seminaries, werkbesprekingen, studiewerk, en de uitvoering van specifieke experimenten en/of berekeningen.

Contents

Onderwijs

Een aantal fysici kiest voor het beroep van leraar in het middelbaar onderwijs. Ter voorbereiding volg je tijdens de masteropleiding de optie Onderwijs (30 studiepunten).

Onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek trekt een groot aantal afgestudeerden aan, die na het behalen van een doctoraat bijvoorbeeld een docentenloopbaan aan de universiteit of aan een industriële hogeschool kunnen starten of zeer gegeerd zijn in het bedrijfs­leven. Door de sterke wisselwerking met andere wetenschappen (wiskunde, scheikunde, ­biologie, geologie, geneeskunde) zijn heel wat natuurkundigen werkzaam in disciplines als de wiskundige natuurkunde, de fysische scheikunde, de biofysica, de geofysica en de medische fysica.

Privé-sector

De financiële wereld doet meer en meer beroep op natuurkundigen ten einde de steeds complexer wordende taken tot een goed einde te brengen. Ook in andere sectoren van de industrie, in de informaticasector en in informaticadiensten van bedrijven en van de overheid vinden fysici werk. Ter voorbereiding kan je tijdens de masteropleiding de optie Ondernemerschap (30 studiepunten) volgen.

Het ontwikkelen van lasers en microprocessoren in ruimtevaart en elektronica; holo­grafie en beeldvorming; kwaliteitscontrole gesteund op optica en vastestoffysica, zijn enkele voorbeelden waarbij natuurkundigen grote inbreng hebben in de beroepswereld.

Ook voor commerciële en beheersfuncties komen natuurkundigen in aanmerking ­omwille van hun polyvalente opleiding.

Besluit

De fysicarichting biedt dus heel wat nieuwe, soms ook onverwachte afzetmogelijk­heden. Bovendien wordt deze studierichting door weinig studenten gevolgd, zodat er jaarlijks slechts een klein aantal fysici op de arbeidsmarkt komen. Niet te verwonderen dus dat er in deze richtingen bijna geen werkloosheid bestaat.

Het fysicadiploma is nog altijd één van de meest toekomstzekere universitaire diplomas.

Requirements

Rechtstreekse instroom:

* Bachelor in de fysica
* Bachelor in de fysica en de sterrenkunde

Buitenlandse studenten worden rechtstreeks toegelaten indien ze over een diploma ­beschikken dat voldoet aan een aantal criteria, opgenomen in het document Profiel van een bachelor in de fysica.

Toegang met voorwaarden:

Na voorbereidingsprogramma:

* Bachelor in de chemie
* Bachelor in de wiskunde
* Bachelor in de ingenieurswetenschappen
* Bachelor in de industriële wetenschappen (richting fysica, chemie of elektronica)

Buitenlandse studenten, die niet over een diploma beschikken dat rechstreekse toegang waarborgt, worden tot het voorbereidingsprogramma toegelaten na een gunstige evaluatie van hun dossier.

Scholarships

  There are more scholarships available for this study programme

  to find more related scholarships for this programme.
  Not a member yet? Create an account and join +150 000 StudyPortals members.

  Create a free account now!

  • Save and compare your favourite study programmes
  • Apply for the
   € 1000 scholarship
   awarded by StudyPortals each three months
  • Receive personal updates helping you to find the right study programme for you
  Sign up for free or log in

  We are helping thousands of students to find a university abroad!

  Shivprasad
  Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.
  Shivprasad - India

  Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

  We will send you all the information you need to find your dream study programme!


  Welcome to StudyPortals chat
  Thank you
  Thank you for your question. We will get back to you soon! The reply will be sent to your account which you can activate via the e-mail you just received. Find more study programmes
  anywhere