M.Sc. Geneeskunde

 • On Campus
 • 36 months
 • EUR610 per Year (International

  Tuition fee for the international students.

  )
  EUR610 per Year (EEA

  European Economic Area tuition fee is applicable to the students from EU countries, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland.

  )
 • Dutch ( Find a course )
University of Antwerp | Antwerp, Belgium
In de masterjaren richten de multidisciplinaire modules zich op de diagnose en behandeling van de verschillende ziektes.

Description

Advertisement

In de masterjaren richten de multidisciplinaire modules zich op de diagnose en behandeling van de verschillende ziektes. In het eerste jaar tot halverwege het tweede jaar van de masteropleiding spitst het vernieuwde studieprogramma zich toe op de studie van de pathologie van de klinisch geïntegreerde orgaansystemen. Je leert wat er mis kan gaan met orgaansystemen en hoe je verschillende ziektebeelden kan herkennen en behandelen. Daarnaast leer je klinisch redeneren en probleemoplossend denken. De andere leerlijnen waarmee gestart werd in de bachelorjaren lopen gewoon door. Uiteindelijk ga je al je kennis integreren en omzetten in praktijk. Daarom loop je de rest van het tweede en de eerste helft van het derde masterjaar voltijds stage, zowel in verschillende ziekenhuisdiensten als in een huisartsenpraktijk onder begeleiding van een stagemeester. Sommige van deze stages kan je ook in het buitenland doen. De rest van het derde masterjaar vormt de aanzet tot een vervolgopleiding: huisarts, ziekenhuisarts, sociale geneeskunde, arbeidsgeneeskunde... en bestaat vooral uit coassistentschappen. Uiteindelijk volgen de eindexamens: een klinisch examen en een probleemoplossend examen. Het geheel wordt afgerond met de masterproef.

Detailed Course Facts

Tuition fee
 • EUR 610 per year (International

  Tuition fee for the international students.

  )
 • EUR 610 per year (EEA

  European Economic Area tuition fee is applicable to the students from EU countries, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland.

  )
Start date
Credits (ECTS) 180 ECTS
Duration full-time 36 months
Languages
Delivery mode On Campus
Educational variant Full-time

Course Content

Vanaf het academiejaar 2012-2013 duurt de opleiding geneeskunde niet langer 7 jaar, maar slechts 6 jaar. Het is de masteropleiding die een jaar ingekort werd: 180 sp. in plaats van 240 sp. Daardoor is natuurlijk wel het curriculum van de hele opleiding hervormd. Het nieuwe curriculum wordt momenteel gradueel ingevoerd. Dat wil zeggen:

 • ben je al geneeskundestudent sinds academiejaar 2011-2012 of vroeger, dan volg je het ‘oude’ curriculum met 3 bachelorjaren en 4 masterjaren
 • ben je aan de (bachelor)opleiding gestart in het academiejaar 2012-2013 of moet je nog starten, dan volg je het nieuwe curriculum met 3 bachelorjaren en 3 masterjaren

Het nieuwe curriculum is voor de masterjaren momenteel nog niet volledig hervormd en dus nog niet terug te vinden op deze website.

Waarheen?

Antwerpen telt de grootste medische tewerkstelling in Vlaanderen en biedt jou als arts talloze toekomstmogelijkheden.

Een deel van de afgestudeerde artsen kan een klinisch specialisme onder begeleiding van een erkend stagemeester beginnen. De selectie van de ‘geneesheerspecialist in opleiding’ (GSO) gebeurt conform de richtlijnen van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). Deze specialisatie omvat vier tot zes jaar stage, waarbij je het grootste deel van je tijd besteedt in het ziekenhuis bij de patiënt. Eens erkend als specialist door het Ministerie van Volksgezondheid, kan je je zelfstandig vestigen of kan je je als specialist verbinden aan een ziekenhuis. In het UZA en in de andere ziekenhuizen van het Antwerps Universitair Ziekenhuisnetwerk worden alle erkende specialismen en subspecialismen aangeboden. Meer informatie vind je op www.ua.ac.be/geneeskunde/specialisatie.

De huisartsenopleiding, interuniversitair georganiseerd, is een tweede belangrijke beroepsuitweg. Deze verloopt over twee extra jaren. Wie met een huisartsenopleiding start mag al geneeskunde uitoefenen, maar wel onder toezicht van een stagemeester. De Universiteit Antwerpen beschikt over een dynamisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde met een eigen onderzoeksgroep en een uitgebreid netwerk van huisartsenopleiders.
De prespecialisatie sociale geneeskunde is een springplank naar een loopbaan als sport-, school-, jeugd-, verzekerings- of bedrijfsarts, en in het ziekenhuis als beheerder van gezondheidsgegevens.

Je vindt ook beroepsmogelijkheden terug in de ontwikkelingssamenwerking of humanitaire hulporganisaties.
Ten slotte kunnen geïnteresseerde jonge artsen in het wetenschappelijk onderzoek stappen en een doctoraat voorbereiden. Om les te geven in het hoger onderwijs is een doctoraat verplicht. Verschillende organisaties zoals het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) of het Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) verschaffen hiervoor beurzen. Ook de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen stelt onderzoeksbeurzen ter beschikking. Deze beurzen kunnen kaderen in de opleiding tot master in de huisartsgeneeskunde of in de opleiding tot geneesheer-specialist.

English Language Requirements

Before starting a programme, you need to have a basic knowledge of the Dutch language. Find Dutch courses on Language Learning Portal.

Requirements

Wil je weten hoe een menselijk lichaam werkt en wat er fout loopt bij ziekte? Wil je leren problemen van patiënten goed aan te voelen en je in te leven in de situatie waar zij zich in bevinden? Wil je andere mensen helpen met hun problemen? Ben je geboeid door wetenschappelijk onderzoek en wil je je kritische geest verder ontwikkelen? Allemaal goede redenen om Geneeskunde te gaan studeren! Wanneer je Geneeskunde studeert, kies je voor een boeiende toekomst in een van de mooiste beroepen.

Rechtsteekse instroom:

 • Bachelor in de geneeskunde

Instroom via een aangepast programma:

 • indien het bachelordiploma aan een andere instelling werd behaald

Work Experience

No work experience is required.

We Are Helping Thousands of Students to Find a University Abroad!

Shivprasad
Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.

Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

We will send you all the information you need to find your dream study programme!

The Global Study Awards: get funded with up to £10,000 to study abroad

Together with the ISIC Association and British Council IELTS, StudyPortals offers you the chance to receive up to £10000 to expand your horizon and study abroad. We want to ultimately encourage you to study abroad in order to experience and explore new countries, cultures and languages.

Prepare yourself for Master degree

Find a Preparation Course