M.Sc. Geneeskunde

University of Antwerp

Tuition fee:
 • € 610 / Year (EEA)
 • € 610 / Year (Non-EEA)
Start date: September  2015
Credits (ECTS): 180 ECTS
Duration full-time: 36 months
Languages:
 • Dutch
Location:
Disciplines:
Delivery mode: On Campus
Educational variant: Full-time

Show more

Your Details
Thank You

Become a StudyPortals member and get access to exclusive information, like scholarships, related to your favourite programme!

Please enter your full name.

Something went wrong. Please try again here.

Confirmation e-mail address does not match.

Confirmation e-mail address does not match.

An account with this e-mail already exists. Please log in here.

Are you already a StudyPortals Member?
Find all members only information here

Next

Thank you! Please check your e-mail to activate your account. Once your membership account is activated, you can find all information here.

You can also find alternative Masters here

Description

Advertisement

In de masterjaren richten de multidisciplinaire modules zich op de diagnose en behandeling van de verschillende ziektes. In het eerste jaar tot halverwege het tweede jaar van de masteropleiding spitst het vernieuwde studieprogramma zich toe op de studie van de pathologie van de klinisch geïntegreerde orgaansystemen. Je leert wat er mis kan gaan met orgaansystemen en hoe je verschillende ziektebeelden kan herkennen en behandelen. Daarnaast leer je klinisch redeneren en probleemoplossend denken. De andere leerlijnen waarmee gestart werd in de bachelorjaren lopen gewoon door. Uiteindelijk ga je al je kennis integreren en omzetten in praktijk. Daarom loop je de rest van het tweede en de eerste helft van het derde masterjaar voltijds stage, zowel in verschillende ziekenhuisdiensten als in een huisartsenpraktijk onder begeleiding van een stagemeester. Sommige van deze stages kan je ook in het buitenland doen. De rest van het derde masterjaar vormt de aanzet tot een vervolgopleiding: huisarts, ziekenhuisarts, sociale geneeskunde, arbeidsgeneeskunde... en bestaat vooral uit coassistentschappen. Uiteindelijk volgen de eindexamens: een klinisch examen en een probleemoplossend examen. Het geheel wordt afgerond met de masterproef.

Contents

Vanaf het academiejaar 2012-2013 duurt de opleiding geneeskunde niet langer 7 jaar, maar slechts 6 jaar. Het is de masteropleiding die een jaar ingekort werd: 180 sp. in plaats van 240 sp. Daardoor is natuurlijk wel het curriculum van de hele opleiding hervormd. Het nieuwe curriculum wordt momenteel gradueel ingevoerd. Dat wil zeggen:

* ben je al geneeskundestudent sinds academiejaar 2011-2012 of vroeger, dan volg je het oude curriculum met 3 bachelorjaren en 4 masterjaren
* ben je aan de (bachelor)opleiding gestart in het academiejaar 2012-2013 of moet je nog starten, dan volg je het nieuwe curriculum met 3 bachelorjaren en 3 masterjaren

Het nieuwe curriculum is voor de masterjaren momenteel nog niet volledig hervormd en dus nog niet terug te vinden op deze website.

Waarheen?
Antwerpen telt de grootste medische tewerkstelling in Vlaanderen en biedt jou als arts talloze toekomstmogelijkheden.

Een deel van de afgestudeerde artsen kan een klinisch specialisme onder begeleiding van een erkend stagemeester beginnen. De selectie van de geneesheerspecialist in opleiding (GSO) gebeurt conform de richtlijnen van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). Deze specialisatie omvat vier tot zes jaar stage, waarbij je het grootste deel van je tijd besteedt in het ziekenhuis bij de patiënt. Eens erkend als specialist door het Ministerie van Volksgezondheid, kan je je zelfstandig vestigen of kan je je als specialist verbinden aan een ziekenhuis. In het UZA en in de andere ziekenhuizen van het Antwerps Universitair Ziekenhuisnetwerk worden alle erkende specialismen en subspecialismen aangeboden. Meer informatie vind je op
De huisartsenopleiding, interuniversitair georganiseerd, is een tweede belangrijke beroepsuitweg. Deze verloopt over twee extra jaren. Wie met een huisartsenopleiding start mag al geneeskunde uitoefenen, maar wel onder toezicht van een stagemeester. De Universiteit Antwerpen beschikt over een dynamisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde met een eigen onderzoeksgroep en een uitgebreid netwerk van huisartsenopleiders.
De prespecialisatie sociale geneeskunde is een springplank naar een loopbaan als sport-, school-, jeugd-, verzekerings- of bedrijfsarts, en in het ziekenhuis als beheerder van gezondheidsgegevens.

Je vindt ook beroepsmogelijkheden terug in de ontwikkelingssamenwerking of humanitaire hulporganisaties.
Ten slotte kunnen geïnteresseerde jonge artsen in het wetenschappelijk onderzoek stappen en een doctoraat voorbereiden. Om les te geven in het hoger onderwijs is een doctoraat verplicht. Verschillende organisaties zoals het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) of het Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) verschaffen hiervoor beurzen. Ook de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen stelt onderzoeksbeurzen ter beschikking. Deze beurzen kunnen kaderen in de opleiding tot master in de huisartsgeneeskunde of in de opleiding tot geneesheer-specialist.

Requirements

Wil je weten hoe een menselijk lichaam werkt en wat er fout loopt bij ziekte? Wil je leren problemen van patiënten goed aan te voelen en je in te leven in de situatie waar zij zich in bevinden? Wil je andere mensen helpen met hun problemen? Ben je geboeid door wetenschappelijk onderzoek en wil je je kritische geest verder ontwikkelen? Allemaal goede redenen om Geneeskunde te gaan studeren! Wanneer je Geneeskunde studeert, kies je voor een boeiende toekomst in een van de mooiste beroepen.

Rechtsteekse instroom:

* Bachelor in de geneeskunde

Instroom via een aangepast programma:

* indien het bachelordiploma aan een andere instelling werd behaald

Scholarships

  There are more scholarships available for this study programme

  to find more related scholarships for this programme.
  Not a member yet? Create an account and join +150 000 StudyPortals members.

  Create a free account now!

  • Save and compare your favourite study programmes
  • Apply for the
   € 1000 scholarship
   awarded by StudyPortals each three months
  • Receive personal updates helping you to find the right study programme for you
  Sign up for free or log in

  We are helping thousands of students to find a university abroad!

  Shivprasad
  Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.
  Shivprasad - India

  Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

  We will send you all the information you need to find your dream study programme!


  Welcome to StudyPortals chat
  Thank you
  Thank you for your question. We will get back to you soon! The reply will be sent to your account which you can activate via the e-mail you just received. Find more study programmes
  anywhere