M.A. Literatuur van de Moderniteit

University of Antwerp

Tuition fee:
 • € 610 / Year (EEA)
 • € 610 / Year (Non-EEA)
Start date: September  2015
Credits (ECTS): 60 ECTS
Duration full-time: 12 months
Languages:
 • Dutch
Location:
Disciplines:
Delivery mode: On Campus
Educational variant: Full-time

Show more

Your Details
Thank You

Become a StudyPortals member and get access to exclusive information, like scholarships, related to your favourite programme!

Please enter your full name.

Something went wrong. Please try again here.

Confirmation e-mail address does not match.

Confirmation e-mail address does not match.

An account with this e-mail already exists. Please log in here.

Are you already a StudyPortals Member?
Find all members only information here

Next

Thank you! Please check your e-mail to activate your account. Once your membership account is activated, you can find all information here.

You can also find alternative Masters here

Description

Advertisement

Centraal in deze opleiding staat de letterkunde vanaf de romantiek, die bestudeerd wordt in haar bredere culturele context. Drie verplichte basisopleidingsonderdelen geven je de nodige theoretische inzichten en praktische vaardigheden om de op bachelorniveau verworven literatuurwetenschappelijke kennis verder uit te diepen. Dat doe je door, naast de drie basisopleidingsonderdelen, naar eigen keuze ook vier opleidingsonderdelen uit het aanbod moderne Nederlandse, Duitse, Engelse, Franse, Spaanse en Italiaanse literatuur te volgen.

Ten slotte wordt binnen deze opleiding veel belang gehecht aan de masterproef. Vanzelfsprekend kunnen eigen scriptieonderwerpen worden voorgesteld, maar het is eveneens mogelijk om zelfstandig deelonderzoek uit te voeren binnen diverse onderzoeksprojecten. De master in de literatuur van de moderniteit zorgt er met andere woorden voor dat je je in de bacheloropleiding begonnen studie van twee literaturen (of één literatuur en de optie theater-, film- en literatuurwetenschap) op een grondige én evenwichtige manier verder kan zetten.

Voor wie?
Rechtstreekse instroom

Bachelors in de taal- en letterkunde hebben rechtstreekse toegang tot de master in de literatuur van de moderniteit. De opleiding richt zich zowel tot studenten die twee talen en hun bijbehorende literaturen hebben bestudeerd, als tot studenten die de studie van één taal en literatuur hebben gecombineerd met de optie theater-, film- en literatuurwetenschap en zich toch eerder in literatuurwetenschap willen specialiseren dan in theater- en filmwetenschap.

Instroom via een voorbereidingsprogramma

Andere academische bachelors kunnen instromen na het volgen van een voorbereidingsprogramma dat door de faculteit is goedgekeurd.

Waarheen?

Afgestudeerden van deze masteropleiding zijn voorbereid op een loopbaan in een sector waarin taal- en letterkunde een belangrijke rol spelen:

in het secundair of hoger onderwijs (na het verwerven van de nodige pedagogische bekwaamheidsbewijzen)
in de culturele sector: culturele centra, uitgeverijen en andere organisaties in het literaire veld
in de media: geschreven pers, radio en televisie
in de openbare sector of het bedrijfsleven (public relations).

In elk geval zorgt deze eigentijdse, op culturele competentie gerichte masteropleiding ervoor dat je als humane wetenschapper sterker komt te staan in een snel veranderende en competitieve beroepsmarkt.

Contents

Masters in de Literatuur van de moderniteit:
* beschikken over het nodige kritische inzicht in de voornaamste moderne literaire theorieën en literatuurwetenschappelijke methodes, alsook over voldoende kennis van de ontstaansgeschiedenis en ideologische presupposities van deze theorieën en methodes, om op een stevig onderbouwde manier zelfstandig onderzoek te verrichten naar het functioneren van moderne literatuur in haar specifieke culturele context;
* hebben voldoende poëticaal inzicht, en beschikken over de nodige belezenheid in primaire en secundaire literatuur, om het wetenschappelijke gehalte en de relevantie van de internationale reflectie over radicale literaire vernieuwingsbeweging sinds de romantiek, en de verschillende strekkingen en ontwikkelingen die zich binnen dit onderzoeksdomein aftekenen, te evalueren, alsook om zelf pertinente probleemstellingen te ontwikkelen;
* beschikken over de nodige heuristische vaardigheden, en zijn voldoende ingevoerd in de publicatiegewoonten van het vakgebied, om in functie van de relevant geachte methodologische benaderingen, zelfstandig informatie voor hun eigen onderzoek te verzamelen, te selecteren en kritisch te verwerken;
* beschikken behalve over de nodige literatuurwetenschappelijke en cultuurhistorische kennis (incl. een helder inzicht in de specifieke situatie van het boek in de moderniteit) over een tekstanalytisch vermogen dat voldoende ontwikkeld is om het concrete functioneren van literaire teksten in een moderne context op een pertinente manier te interpreteren;
* beschikken behalve over het vermogen om kritisch na te denken over moderne literatuur in haar bredere culturele context, eveneens over de nodige communicatieve vaardigheden om ook in een internationale context, zowel schriftelijk als mondeling, op een productieve manier deel te nemen aan discussies binnen en over hun vakdomein en daarbij hun eigen positie helder en overtuigend te beargumenteren;
* beschikken in het algemeen over de nodige literaire en culturele competentie, over een basisinzicht in de editiewetenschap en over de nodige communicatieve vaardigheden, om bij te dragen aan de overdracht van kennis en vaardigheden in het onderwijs en de culturele sector, om te kunnen functioneren in een (literaire) uitgeverij, om actief deel te nemen aan het beleid in de culturele sector en om organisatorische en pr-functies te vervullen in zowel de culturele/publieke sector als het bedrijfsleven.

Requirements

Rechtstreekse instroom: Bachelor Taal- en Letterkunde

Instroom via een voorbereidingsprogramma: Andere academische bachelors kunnen instromen wanneer ze geslaagd zijn voor een voorbereidingsprogramma, dat door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte is goedgekeurd.

Scholarships

  There are more scholarships available for this study programme

  to find more related scholarships for this programme.
  Not a member yet? Create an account and join +150 000 StudyPortals members.

  Create a free account now!

  • Save and compare your favourite study programmes
  • Apply for the
   € 1000 scholarship
   awarded by StudyPortals each three months
  • Receive personal updates helping you to find the right study programme for you
  Sign up for free or log in

  We are helping thousands of students to find a university abroad!

  Shivprasad
  Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.
  Shivprasad - India

  Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

  We will send you all the information you need to find your dream study programme!


  Thank you
  Thank you for your question. We will get back to you soon! The reply will be sent to your account which you can activate via the e-mail you just received. Find more study programmes
  anywhere