M.A. Taalkunde

 • On Campus
 • 12 months
 • EUR14460 per Year (International

  Tuition fee for the international students.

  )
  EUR14460 per Year (EEA

  European Economic Area tuition fee is applicable to the students from EU countries, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland.

  )
 • Dutch ( Find a course )
| Antwerpen, Belgium
De Master Taalkunde is gericht op studenten die geïnteresseerd zijn in de structuur en het functioneren van taal en die zelfstandig onderzoek willen verrichten naar verschillende aspecten van taal. Dat onderzoek kan in diverse taalkundige disciplines gebeuren.

Description

Advertisement

De Master Taalkunde is gericht op studenten die geïnteresseerd zijn in de structuur en het functioneren van taal en die zelfstandig onderzoek willen verrichten naar verschillende aspecten van taal. Dat onderzoek kan in diverse taalkundige disciplines gebeuren. Aan de Universiteit Antwerpen wordt naar een evenwicht gestreefd tussen een degelijke vakinhoudelijke kennis (studenten volgen ten minste vier algemene taalkundige basisvakken die de kennis uit de bachelorjaren verder uitdiepen) en het ontwikkelen van zelfwerkzaamheid.

Naast een algemeen profiel biedt de opleiding twee specialisatieprofielen: computationele psycholinguïstiek enerzijds en pragmatiek/sociolinguïstiek anderzijds. Die specialisatieprofielen corresponderen met twee belangrijke onderzoekspijlers in het departement Taalkunde aan de Universiteit Antwerpen

Specialisatieprofiel pragmatiek/sociolinguïstiek

In dit specialisatieprofiel staat het gebruik van taal als communicatiemiddel centraal. In de cursus “sociolinguïstiek” leer je hoe sociale factoren aanleiding geven tot taalvariatie. In de cursus “semantiek en pragmatiek” leer je hoe de bedoelde boodschap vaak op indirecte wijze samenhangt met de letterlijke betekenis van een zin en, in het bijzonder, hoe de context van een gesprek of een tekst (bv. ruimte, gedeelde voorkennis) de interpretatie van een boodschap bepaalt. De specialisatiecursus “De pragmatiek van het taalgebruik in de publieke ruimte” besteedt aandacht aan de relatie tussen ideologie en taalgebruik en benadert die met een methodologie uit de pragmatiek.

Specialisatieprofiel computationele psycholinguïstiek

In dit specialisatieprofiel staan de psycholinguïstiek en de computationele benadering van taal centraal. In de cursus “psycholinguïstiek” bespreek je met de docent artikelen uit de internationale vakliteratuur, wat kan uitmonden in de opzet en uitvoering van een eigen, origineel experiment. In de cursussen “corpuslinguïstiek en computertaalkunde” leer je hoe een corpus linguïstisch verrijkt (geannoteerd) wordt en met welke software je de gegevens kan extraheren die voor jouw onderzoek van belang zijn, hoe taalkennis gerepresenteerd kan worden in een computergeheugen en hoe die kennis aangewend wordt bij automatische taalverwerking. De specialisatiecursus “computationele modellen van taalbegrip” vergelijkt modellen van tekstbegrip in de artificiële intelligentie met de manier waarop reële taalgebruikers teksten begrijpen. De specialisatiecursus “computationele psycholinguïstiek” confronteert je met computationele modellen die ontworpen zijn om experimentele bevindingen uit de psycholinguïstiek te simuleren.

Detailed Course Facts

Start dates and application deadlines

Starting in

  Apply until:
 • ( International

  Deadline applies if you do not have the same nationality as the university.

  )
 • ( EEA

  Deadline applies if your country of nationality is in the EEA (European Economic Area)

  )

Dates reflect the university's timezone.

Tuition fee
 • EUR14460 per year ( International

  Tuition fee for the international students.

  )
 • EUR14460 per year ( EEA

  European Economic Area tuition fee is applicable to the students from EU countries, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland.

  )

Credits (ECTS) 60 ECTS
Duration full-time 12 months
Languages
Delivery mode On Campus
Educational variant Full-time

Course Content

The student can choose between:
 • Master of Linguistics with profile Language in use
 • Master of Linguistics with profile Computational Psycholinguistics
 • Master of Linguistics with profile Digital text analysis
Courses include:
 • Methodology and statistical data analysis
 • The pragmatics of language use in the public sphere
 • Comparison of linguistic models
 • Phonetics and phonology
 • Sociolinguistics
 • Pragmatics
 • Psycholinguistics
 • Language Variation and Change in Adults
 • Social dialectology: the new substandard
 • Language and gender
For more information please visit our website

English Language Requirements

Before starting a programme, you need to have a basic knowledge of the Dutch language. Find Dutch courses on Language Learning Portal.

Requirements

Direct:academic bachelor of linguistics and literature; NL: bachelor X language and culture (X= German, English, French, Italian, Dutch , Spanish), bachelor Language and Culture Studies

With preparatory programme:other academic bachelors

International students should consider taking a Pre-Master to gain access to universities in Belgium when:

 • You are considered ineligible for admission
 • You need to improve your academic, study, research or language skills
Search all Pre-Masters

We Are Helping Thousands of Students to Find a University Abroad!

Shivprasad
Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.

Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

We will send you all the information you need to find your dream study programme!

The Global Study Awards: get funded with up to £10,000 to study abroad

Together with the ISIC Association and British Council IELTS, StudyPortals offers you the chance to receive up to £10000 to expand your horizon and study abroad. We want to ultimately encourage you to study abroad in order to experience and explore new countries, cultures and languages.

Enter your qualifications