M.A. Theater- en Filmwetenschap

University of Antwerp

Tuition fee:
 • € 610 / Year (EEA)
 • € 610 / Year (Non-EEA)
Start date: September  2015
Credits (ECTS): 60 ECTS
Duration full-time: 12 months
Languages:
 • Dutch
Location:
Disciplines:
Delivery mode: On Campus
Educational variant: Full-time

Show more

Your Details
Thank You

Become a StudyPortals member and get access to exclusive information, like scholarships, related to your favourite programme!

Please enter your full name.

Something went wrong. Please try again here.

Confirmation e-mail address does not match.

Confirmation e-mail address does not match.

An account with this e-mail already exists. Please log in here.

Are you already a StudyPortals Member?
Find all members only information here

Next

Thank you! Please check your e-mail to activate your account. Once your membership account is activated, you can find all information here.

You can also find alternative Masters here

Description

Advertisement

De master in de theater en filmwetenschap wil in de eerste plaats ingaan op de artistieke expressievorm van theater en film: in verschillende opleidingsonderdelen staan de studenten stil bij de historische ontwikkeling en de actuele verschijningsvorm van deze media. Ze maken kennis met een kritisch-analytisch instrumentarium dat zich beroept op recente theorievorming en methodologie in beide wetenschapsgebieden. Ze verwerven de nodige achtergrondkennis om hun onderzoek over theater en film te situeren binnen het eigen vakgebied en op een gefundeerde manier over de relevantie en de originaliteit ervan te kunnen oordelen.

Het programma voorziet vooral in opleidingsonderdelen die interdisciplinair van opzet zijn. In deze opleidingsonderdelen worden beeld, tekst en enscenering comparatistisch behandeld en verwerven de studenten inzicht in de relaties tussen theater en film, met af en toe uitstappen naar beeldende kunst, literatuur en nieuwe media. Naast deze theoretisch georiënteerde colleges maken de studenten met seminaries en een workshop kennis met de professionele praktijk. De opleiding focust daarbij telkens op een interdisciplinaire dynamiek die methodes en praktijk van de artistieke creatie confronteert met academische heuristiek en hermeneutiek. De interdisciplinaire opzet met een sterk disciplinaire verankering in theater en/of film, evenals een doelgericht evenwicht tussen theorievorming en praktijkervaring, zijn basiskenmerken van de master in de theater- en filmwetenschap.

De verhouding tussen het discursieve en het picturale vormt de gemeenschappelijke noemer van de opleidingsonderdelen in het curriculum. De opleiding stelt zich in het bijzonder tot doel gediplomeerden af te leveren die over een helder en kritisch doorzicht beschikken in de manieren waarop woord en beeld elkaar in de huidige gemediatiseerde cultuur beïnvloeden en tot esthetische categorieën leiden. De aandacht gaat daarbij uit naar film en theater en het valt te verwachten dat gediplomeerden over het kritische zelfbewustzijn, de intellectuele bagage en de assertiviteit zullen beschikken om de dynamiek in deze domeinen actief aan te sturen en vorm te geven.

Ze zullen dit doen op het niveau van de productie, de distributie en de receptie van film en theater. De mogelijkheid om een interdisciplinair profiel te ontwikkelen dient hen ook voor te bereiden op belangrijke functies op beleidsniveau. Daarnaast moet de opleiding gediplomeerden kunnen afleveren die een academische carrière ambiëren. Masters in de theater- en de filmwetenschap kunnen onder de leiding van een ervaren onderzoeker met een hoge mate van zelfstandigheid onderzoek uitvoeren op een theoretisch en methodologisch verantwoorde wijze.

Contents

Waarheen?

Het programma richt zich naar studenten die tewerkstelling in de cultuursector ambiëren. Afgestudeerden kunnen terecht in organisaties in de culturele sector (steunpunt, culturele centra, kunstencentra, musea, beleidsondersteuning en -uitvoering) of in gezelschappen en productiehuizen rond theater, film en nieuwe media.

Opbouw

Het programma voorziet zowel in vakken voor studenten met een sterke disciplinaire interesse in theater en film als in vakken die eerder interdisciplinair van opzet zijn. In deze laatste worden beeld, tekst en enscenering comparatistisch behandeld en krijg je inzicht in de relaties tussen theater en film met af en toe uitstappen naar beeldende kunst, literatuur en nieuwe media.
Naast meer theoretisch georiënteerde colleges wordt je met seminaries en een workshop de mogelijkheid geboden om kennis te maken met de professionele praktijk.

Requirements

Rechtstreekse instroom:

* Bachelor in de taal- en letterkunde, afstudeerrichting theater, film en literatuur­wetenschap
* Professionele bachelors kunnen instromen na het volgen van een schakelprogramma.

Andere academische bachelors

* Studenten met een bachelordiploma taal- en letterkunde die niet de afstudeerrichting theater-, film- en literatuurwetenschap gevolgd hebben, volgen een voorbereidingsprogramma bestaande uit de opleidingsonderdelen geschiedenis van de film 1, theatergeschiedenis 1 en theatergeschiedenis 2, tenzij ze deze opleidingsonderdelen al opgenomen hebben als onderdeel van hun bachelorprogramma.
* Academische bachelors uit andere richtingen dan taal- en letterkunde kunnen instromen na het slagen voor een voorbereidingsprogramma dat door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte is goedgekeurd.

Scholarships

  There are more scholarships available for this study programme

  to find more related scholarships for this programme.
  Not a member yet? Create an account and join +150 000 StudyPortals members.

  Create a free account now!

  • Save and compare your favourite study programmes
  • Apply for the
   € 1000 scholarship
   awarded by StudyPortals each three months
  • Receive personal updates helping you to find the right study programme for you
  Sign up for free or log in

  We are helping thousands of students to find a university abroad!

  Shivprasad
  Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.
  Shivprasad - India

  Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

  We will send you all the information you need to find your dream study programme!


  Welcome to StudyPortals chat
  Thank you
  Thank you for your question. We will get back to you soon! The reply will be sent to your account which you can activate via the e-mail you just received. Find more study programmes
  anywhere