M.Sc. Biologie: Biodiversiteit, Behoud en Herstel

University of Antwerp

Tuition fee:
 • Ä 610 / Year (EEA)
 • Ä 610 / Year (Non-EEA)
Start date: September  2015
Credits (ECTS): 120 ECTS
Duration full-time: 24 months
Languages:
 • Dutch
Location:
Disciplines:
Delivery mode: On Campus
Educational variant: Full-time

Show more

Your Details
Thank You

Become a StudyPortals member and get access to exclusive information, like scholarships, related to your favourite programme!

Please enter your full name.

Something went wrong. Please try again here.

Confirmation e-mail address does not match.

Confirmation e-mail address does not match.

An account with this e-mail already exists. Please log in here.

Are you already a StudyPortals Member?
Find all members only information here

Next

Thank you! Please check your e-mail to activate your account. Once your membership account is activated, you can find all information here.

You can also find alternative Masters here

Description

Advertisement

Biologie is een fundamenteel wetenschappelijke opleiding waarin de klemtoon ligt op het formuleren van vraagstellingen en het testen van hypothesen aan de hand van observaties en experimenten in veld- en laboratoriumomstandigheden. Je wordt dan ook actief betrokken bij het lopende onderzoek in de verschillende onderzoeksgroepen, welke van de vier afstudeerrichtingen je ook kiest. Elk van de afstudeerrichtingen steunt op de expertise van meerdere gespecialiseerde onderzoeksgroepen binnen het Departement Biologie. Sinds 2010-2011 wordt een nieuwe, vierde afstudeerrichting ingericht: biodiversity: conservation and restoration / biodiversiteit: behoud en herstel.

Deze afstudeerrichting wordt georganiseerd in het Engels en in het Nederlands. De klemtoon ligt op de globale biodiversiteitscrisis. Je maakt er kennis met de oorzaken en gevolgen van het huidig wereldwijd verlies aan planten- en diersoorten, en met de theorie en de praktijk van het management van bedreigde soorten en het behoud en herstel van habitats. Je doet een stage bij een externe organisatie actief op gebied van conservation/restoration. Maatschappelijke aspecten zoals beleid, wetgeving en internationale verdragen, komen eveneens aan bod.

Deze afstudeerrichting is zowel bedoeld voor nederlandstalige studenten die een internationale opleiding willen volgen, als voor buitenlandse anderstalige studenten.

Contents

Waarheen?
Biologie heeft heel wat raakvlakken met de samenleving. De tewerkstelling van ­biologen is dan ook meer divers dan vaak wordt gedacht. Een eerste belangrijke tewerk­stellingssector (> 40% van de afgestudeerden) is het fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit of andere instellingen (bv. natuur­wetenschappelijke instituten, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, de Zoo...). Een ­onderzoekscarrière start meestal met een doctoraat, waar je aan werkt via een aanstelling als universitair assistent, doctoraatsbursaal of projectmedewerker. Een volledige academische loopbaan is weggelegd voor een beperkt aantal excellente onderzoekers.

In de privé-sector zijn er heel wat mogelijkheden in Research & Development (vaak na eerst een doctoraat gemaakt te hebben) en in marketing, o. a. in de medische, farmaceutische en biotechnologische sectoren en in industriële laboratoria. Er is ook veel vraag naar biologen bij de overheid (federaal, gewest, provincie, gemeente), bij natuurverenigingen, in studiecentra en adviesbureaus, in het bijzonder in de milieusector. Ongeveer een vijfde van de biologen wordt leraar in het secundair en hoger onderwijs.

Om je beter te kunnen voorbereiden op een bepaald beroepsprofiel, kies je tijdens de opleiding ook voor een van de opties (onderwijs, ondernemerschap, onderzoek), naast je inhoudelijke afstudeerrichting (uitzondering: de afstudeerrichting biodiversity: conservation and restoration / biodiversiteit: behoud en herstel, heeft geen opties).

Requirements

De masteropleiding biologie richt zich in de eerste plaats tot bachelors biologie. Sommige verwante bachelors (zie hieronder) kunnen ook rechtstreeks instromen in bepaalde afstudeerrichtingen, mits een aanpassing van hun vakkenpakket om eventuele hiaten in de biologische kennis aan te vullen. Hierbij wordt rekening gehouden met de reeds in de bacheloropleiding verworven kennis. Studenten van andere bacheloropleidingen kunnen eventueel instromen via een voorbereidingsprogramma, dat dan op maat wordt gemaakt en ervoor moet zorgen dat ze over een goede biologische basiskennis beschikken bij de start van de masteropleiding.

Rechtstreekse instroom: bachelor in de biologie

Taaltoelatingsvoorwaarden voor de engelstalige variant van deze opleiding (biodiversity: conservation and restoration): kandidaat-studenten met een diploma uitgereikt door een Vlaamse universiteit kunnen zich zonder taaltoelatingsvoorwaarden inschrijven. Kandidaat-studenten met een diploma uitgereikt buiten de Vlaamse gemeenschap dienen hun Engelse taalbekwaamheid te bewijzen om toegelaten te worden tot biodiversity: conservation and restoration.

Create a free account now!

 • Save and compare your favourite study programmes
 • Apply for the
  € 1000 scholarship
  awarded by StudyPortals each three months
 • Receive personal updates helping you to find the right study programme for you
Sign up for free or log in

Scholarships

  There are more scholarships available for this study programme

  to find more related scholarships for this programme.
  Not a member yet? Create an account and join +150 000 StudyPortals members.

  We are helping thousands of students to find a university abroad!

  Shivprasad
  Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.
  Shivprasad - India

  Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

  We will send you all the information you need to find your dream study programme!


  Welcome to StudyPortals chat
  Thank you
  Thank you for your question. We will get back to you soon! The reply will be sent to your account which you can activate via the e-mail you just received. Find more study programmes
  anywhere