M.Sc. Specialistische geneeskunde

 • On Campus
 • 24 months
 • EUR340 per Year (International

  Tuition fee for the international students.

  )
  EUR340 per Year (EEA

  European Economic Area tuition fee is applicable to the students from EU countries, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland.

  )
 • Dutch ( Find a course )
University of Antwerp | Antwerp, Belgium
De master in de specialistische geneeskunde wil artsen-specialisten vormen die over de adequate kennis en vaardigheden beschikken om hoogwaardige patiŽntenzorg te verlenen binnen hun specialisatiedomein. En dit op een economisch verantwoorde manier en rekeninghoudend met de sociale en ethische aspecten van de medische praktijk. De opleiding komt tegemoet aan de wettelijke bepalingen voor de erkenning van artsenspecialisten, die een minimum aantal uren (academische) opleiding in communicatie met patiŽnten en in evidence-based medicine opleggen aan de kandidaat-specialist.

Description

Advertisement

De opleiding heeft een aantal voordelen: door de portfolio is er een transparant begeleidings- en beoordelingssysteem, gebaseerd op internationale voorbeelden. De (weinige) extra cursussen die worden gegeven komen tegemoet aan de eisen die vandaag de dag aan artsen worden gesteld: bekwaam zijn als medisch expert, maar ook als manager, communicator en in staat zijn om aan wetenschap te doen Ė of toch minstens goed te begrijpen wat wetenschappelijke artikels juist aantonen.
Daarnaast worden met deze opleiding de eindtermen voor de specialist op papier gezet: de coördinerende stagemeesters van de vier Vlaamse universiteiten hebben samen een eenduidig opleidingsprogramma per specialisme opgemaakt wat terug te vinden in deze opleiding specialistische geneeskunde. Deze eindtermen komen wel degelijk uit de ervaring van de beroepsopleiding en zijn niet nieuw.

Detailed Course Facts

Tuition fee
 • EUR 340 per year (International

  Tuition fee for the international students.

  )
 • EUR 340 per year (EEA

  European Economic Area tuition fee is applicable to the students from EU countries, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland.

  )
Start date
Credits (ECTS) 120 ECTS
Duration full-time 24 months
Languages
Delivery mode On Campus
Educational variant Full-time

Course Content

De opleiding bestaat uit 30 afstudeerrichtingen en wordt opgedeeld in drie niveaus:

 1. een specialiteitsoverschrijdende opleiding (voor alle disciplines gemeenschappelijk);
 2. een basisopleiding die de kern van de discipline beschrijft (voor 22 (groepen van) disciplines);
 3. een disciplinespecifieke opleiding (voor de 30 disciplines afzonderlijk).

Per niveau worden de aangeboden opleidingsonderdelen ingedeeld in vier rollen die je als arts-specialist van morgen moet kunnen invullen:

 • medisch expert: je medische kennis onder de knie krijgen doe je door te leren op de werkplek, van in de ziekenzaal tot in de operatiekamer;
 • manager: managementvaardigheden ontwikkel je tijdens drie korte opleidingen en tijdens bijscholingen in je vakgebied, waarna je de aangereikte theorie toepast in een verplichte opdracht;
 • communicator: optimaal communiceren met patiënten, verplegend personeel en collegaís leer je tijdens een korte opleiding, inclusief een opdracht gerelateerd aan je stageplaats;
 • wetenschapper: je rol als wetenschapper komt naar voren tijdens wetenschappelijke stafvergaderingen, journal clubs, besprekingen van artikels ..., waarbij je aanwezig bent of zelf een presentatie geeft.

English Language Requirements

Before starting a programme, you need to have a basic knowledge of the Dutch language. Find Dutch courses on Language Learning Portal.

Requirements

De opleiding staat, mits selectie, open voor houders van een diploma van arts en masters in de geneeskunde. Toelating tot de opleiding is afhankelijk van een bekwaamheidsonderzoek dat zich vertaalt in een stageplan, vergezeld van een aanvaardingsattest van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Dit stageplan moet goedgekeurd worden door het Ministerie van Volksgezondheid.

Work Experience

No work experience is required.

More Information

Accreditation

All study programmes at the University of Antwerp received accredidation from NVAO (Dutch-Flemish Accreditation Organisation).

We Are Helping Thousands of Students to Find a University Abroad!

Shivprasad
Fortunately enough I was able to find StudyPortals. Right from the start of the application to getting the confirmation of admission I was using StudyPortals.

Sign up for your personal newsletter and we will help you too.

We will send you all the information you need to find your dream study programme!

The Global Study Awards: get funded with up to £10,000 to study abroad

Together with the ISIC Association and British Council IELTS, StudyPortals offers you the chance to receive up to £10000 to expand your horizon and study abroad. We want to ultimately encourage you to study abroad in order to experience and explore new countries, cultures and languages.

Prepare yourself for Master degree

Find a Preparation Course